Bryndzové halušky starej mamy
Verte, neverte, prvýkrát som halušky ochutnal až ako stredoškolák. Nie však doma, kde sme toto tradičné slovenské jedlo, kto vie prečo, nepripravovali, ale u môjho spolužiaka. Či chutilo? Poviem len, že hneď potom som poprosil starú mamu, aby ma ich naučila robiť.
Dnes už sa halušky varia nielen u nás doma v Púchove aj u nás doma v Brne. A je mojím dobrým zvykom, že keď cestujem pracovne na Slovensko, zastavím sa niekde na salaši či v kolibe a otestujem tamojšie halušky.
Domáce sú však domáce. A tak sa s vami podelím o recept na poctivé bryndzové halušky podľa starej mamy. Množstvo je zhruba pre štvorčlennú rodinu alebo pre dvoch hladošov nadvakrát. Úspešné varenie a dobrú chuť :)


Suroviny:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej múky
2 vajíčka
250 g bryndze
360 g zakysanej smotany
300 g slaniny
pažítka
soľ
Postup:
Surové zemiaky postrúhame najemno do veľkej misy, pridáme do nich múku, buchneme vajcia a zamiešame. Slaninku nakrájame na malé kocky a dáme do kastrólika vypiecť. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a cez haluškovač do nej necháme napadať cesto premenené na halušky. Občasne ich premiešame, aby sa nezlepili. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame bryndzu so zakysanou smotanou. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové. Pochytáme ich a pridáme rovno do bryndzovo-smotanového kúpeľa. Premiešame a podľa chuti dosolíme. Naložíme najlepšie na drevený tanier a ozdobíme slaninkou a pažítkou. Odvážni zapijú mliekom či acidkom :)