Domáca chrumkavá pizza
Pizzu milujem. Preto hneď, ako som si zadovážil elektrickú trúbu, keďže stará plynová z roku 1989 už veľmi nevládala, stalo sa pre mňa upečenie vlastnej pizze výzvou číslo jeden.
Receptov na to jediné originálne a pravé talianske pizza cesto je plný internet. Verte mi, bol som v nich ponorený niekoľko hodín. Až z toho vznikol recepisný kompilát by Papa Django, ktorý prešiel sériou náročných experimentov a testovaní.
Výsledkom je recept overený chuťovými pohárikmi širšej rodiny. Ak by ste sa do testovania chceli zapojiť aj vy, nech sa páči. Potrebné suroviny a postup prípravy nájdete nižšie.


Suroviny na cesto:
225 g hladkej múky
180 ml vlažnej vody
20 g droždia
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
Suroviny na sugo:
400 g krájaných rajčín v konzerve
1 najemno nasekaná cibuľa
3 lyžice rastlinného oleja
1 lyžica červeného vínneho octa
2 lyžičky cukru
1 strúčik cesnaku
sušené oregano/bazalka
soľ a čierne korenie
Postup: V miske zmiešame droždie, cukor a vodu. Necháme na teplom mieste 10 minút zaktivovať kvások do bubliniek. V mise zmiešame múku, soľ, kvások a uhnetieme ručne stručne cesto. Rozdelíme na 2 časti. Zakryjeme utierkou a necháme 30–60 minút kysnúť. Medzitým pripravíme sugo. V hrnci opražíme na oleji cibuľu, pridáme cesnak, rajčiny a 20 minút dusíme. Potom rozmixujeme a okoreníme. Vykysnuté cesto vyvaľkáme či roztiahneme ručne do požadovaného tvaru. Potrieme sugom, navrstvíme dobrotami (u mňa mozzarella a prosciutto). Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 10 minút.